Orangeri Lavö

Foto: Lina Ikse

På den lilla ön Lavö strax intill Gullholmen, i ett karjat och väderbitet landskap finner vi ett orangeri.
Vi ville skapa ett orangeri som gav familjen en chans att aktivera en del av tomten som i dagsläget inte användes. Resultatet blev en tvådelad huskropp som fungerar som en del orangeri och en del umgängesdel. Den centrerade entrén laddar om besökaren inför de två rumsligheterna och tegelväggarna i bränt danskt tegel värms upp under dagen och förlänger på så sätt säsongen för familjen. Glashuset är byggt på plats av specialbeställt virke för att åstadkomma denna nätta konstruktion av glas, tegel o trä. Känslan skulle vara “ruff” och avslappnad och drömmen vara att sitta skyddad men med total närvaro mitt i naturen. Här sitter familjen i lä även när det stormar ute. På sommaren trivs pelargonierna, oliv- och citrusträdet i värmen. När de hetaste timmarna är över och temperaturen är lagom samlas de ofta i här inför kvällens middagar.